Solidarnost na djelu

Teško je reći u ova krizna vremena što nas čeka sutra. Situacija oko korona virusa (COVID-19) se mijenja iz sata u sat, kao i mjere kriznog stožera. A mjere utječu na sve nas u svim segmentima. Kada će kriza završiti i kakve će posljedice ostaviti iza sebe nitko ne zna. Osnovni zadatak naših Poslodavaca i sindikata je da se iz ove situacije izvučemo sa što manje štete, kako financijske tako i zdravstvene. Na nekoliko zajedničkih sastanaka je dogovorena suradnja u svezi donošenja privremenih mjera prilikom izvršavanja redovitih radnih zadataka, odnosno prava radnika, a koje su trenutačno na snazi. O svim bitnim odlukama kojima se mijenjaju prava radnika, biti ćete na vrijeme obavješteni.

U ova krizna vremena neke mjere se pokušavaju provući „ispod radara“. Tako je Vlada u dogovoru sa poslodavcima pripremila radnu verziju zakona koji se zove Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19, a o tome je pisao časopis Radno pravo. U njemu je predviđena:

  1. mogućnost smanjivanja plaće putem pravilnika o radu do minimalne plaće, te ukidanje prava radnika na isplatu jednokratnih materijalnih prava,
  2. mogućnost jednostranog isključenja pojedinih odredbi kolektivnih ugovora (materijalna prava i sl.),
  3. pravo poslodavca da ponudi radniku dodatak ugovora o radu kojim bi se u vremenskom trajanju važenja odluke o proglašenju epidemije skratilo ugovoreno radno vrijeme, i time ugovorila plaća niža od prvotno ugovorene,
  4. mogućnost jednostrane odluke poslodavca o radu na izdvojenom mjestu rada (rad od kuće),
  5. mogućnost drugačijeg uređenja prava na naknadu plaće zbog prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti proglašene epidemije bolesti COVID-19 (dakle, smanjivanja naknade),
  6. isključenje odredbe o primjeni povoljnijeg prava za radnika iz članka 9. Zakona o radu,
  7. pravo poslodavca da donese odluku o korištenju godišnjeg odmora radnika bez roka obavijesti od 15 dana,
  8. mogućnost donošenja odluka o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena radnika,
  9. isključenje obveze savjetovanja s radničkim vijećem te isključenje traženja suglasnosti od radničkog vijeća,
  10. neobveza periodičnih pregleda radnika na poslovima s posebnim uvjetima rada, za vrijeme epidemije bolesti COVID – 19 (uvjerenja bi vrijedila do daljnjega).

Odmah nakon što je tekst izašao u javnost Nezavisni hrvatski sindikati čiji smo član, je reagiralo prema Ministarstvu rada i mirovinskog sustava dopisom, te izvjestilo Europsku konfederaciju sindikata (ETUC) i Internacionalnu konfederaciju sindikata (ITUC) o namjerama naše Vlade. U četvrtak je došla reakcija ETUC-a koji je osim premijeru i nadležnom ministarstvu uputila pismo i  predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, povjereniku EK za radna mjesta i socijalna prava Nicolasu Schmitu, glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić, povjerenici za ljudska prava Dunji Mijatović i predsjedniku Europskog odbora za socijalna prava Giuseppeu Palmisanu, koje možete pročitati OVDJE. S druge strane i ITUC je dodatno upozorio Međunarodnu organizaciju rada i njenoga glavnog direktora Guya Rydera, na sljedećoj poveznici. Rezultat je bilo sazivanje sastanka GSV-a u petak, gdje je zaključeno da se u slučaju donošenja bilo kavih izmjena Zakona o radu moraju dogovoriti sve tri strane, sindikati, poslodavci i Vlada. Sam premijer je u izjavi za medije rekao kako nije postojao nikakav prijedlog derogiranja Zakona o radu.

Moramo izdvojiti da je Uprava tvrtke SDA Croatia d.o.o. i prije donošenja ovakvog Zakona pripremila svoje mjere koje ne samo da se referiraju na prijedlog naveden gore u tekstu, nego su još dopunjena dodatnim smanjenjem prava radnika, te kao takve poslala sindikatima u vidu Sporazuma kojim se mijenja Kolektivni ugovor. Sindikati su takav prijedlog odbili, te se čeka nova verzija.

I za kraj da se osvrnemo i na rad sindikata. Sindikati su jedine organizacije koje su na strani radnika i uvijek aktivno rade na poboljšanju i očuvanju dobrih radnih uvjeta čak i kada kao članovi ništa ne čujete o tom radu. Zapamtite da sve što imate stečeno iznad okvira Zakona o radu nije palo “s neba”. Iza toga stoje sati i dani napornog rada i pregovaranja. A svi vi koji niste u sindikatu, pogledajte što su vam sindikati do sada omogućili pa još jednom razmislite da li ćete u ova krizna vremena pristupiti članstvu u znak solidarnosti. Pristupnicu možete skinuti na ovom linku.

1608 Ukupno 1 Danas
error: Content is protected !!