Gotovo 400.000 Francuza prosvjedovalo protiv zakona o radu, privedeno stotinjak ljudi

PROTIVNICI reforme francuskog radnog prava, za koju drže da donosi nesigurnost, danas su masovno prosvjedovali i tako dodatno pooštrili borbu s oslabljenom socijalističkom vladom.

Photo by: HINA
Photo by: HINA

Između 390.000 osoba prema podacima vlasti i 1,2 milijuna prema sindikatima okupilo se na ulicama, bitno više nego tijekom slične akcije 9. ožujka kada je bilo između 200.000 do 450.000 osoba.

Sindikati koji traže povlačenje tog nacrta zakona su najavili nove štrajkove i manifestacije 5. i 9. travnja.

“Zakon propao, mladi na ulicama”

“Zakon o radu je propao, mladi su na ulicama” i “1916. topovsko meso, 2016. meso šefova”, bili su skandirani slogani.

Obim mobilizacije je loš znak za socijalističku vladu i predsjednika Francoisa Hollandea, koje je oslabila nesklonost dijela birača lijevog centra prema toj reformi 13 mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Privedeno stotinjak sudionika

Policija je privela stotinjak sudionika prosvjeda u Parizu i u Rennesu, Nantesu, Rouenu, Toulouseu i Lyonu. Policija je suzavcem odvraćala na bacanje projektila. Trinaest policajaca je ozlijeđeno.

Sve se zbiva nakon srijede i većeg političkog udaraca kojeg je Hollande dobio u srijedu kada je zbog nepostojanja političkog konsenzusa morao odustati od plana ustavne reforme, najavljenog dan nakon pariških atentata.

Vrlo prisutni tijekom prethodnih dana akcije protiv tog socijalnog zakona, gimnazijalci su i u četvrtak bili aktivni.

Sindikati su ocijenili da taj tekst zakona neće omogućiti potrebna otvaranja radnih mjesta i proširit će nesigurnost i pooštriti profesionalne nejednakosti, posebice prema ženama i mladima.

Ministrica rada Myriam El Khomri je ponovila da “razumije zabrinutosti mladih, ali da se zalaže za potreban i pravedan zakon”.

“Nema govora o povlačenju te inteligentne, smjele i potrebne reforme”, rekao je u četvrtak ujutro premijer Manuel Valls.

Štrajkovi su zahvatili uglavnom javni prijevoz, a štrajk kontrolora leta je poremetio zračni promet. Cijelog dana je Eiffelov toranj ostao zatvoren zbog štrajka tvrtke koja upravlja tim spomenikom.

HINA

1054 Ukupno 2 Danas
error: Content is protected !!