Ublažavanje inflacije

Prema statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu su troškovi života, u odnosu na isti mjesec prethodne godine porasli na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,8%. U odnosu na prethodni mjesec povećanje iznosi 1,5%. Najveće povećanje je zabilježeno u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića I iznosi 19,1%. Upravo zbog činjenice da je i najveća potrošnja ostvarena u navedenoj kategoriji, Nezavisni hrvatski sindikati smatraju da bi Vlada trebala smanjiti vrijednost PDV-a na svu hranu kako bi se smanjio inflatorni udar. Na kraju su odlučili ublažiti inflaciju na drugi način.

Početkom listopada, Vlada je u jesenskom paketu pomoći građanima, donijela mjere kojima je privremeno povećala neoporezive dodatke na plaću kao bi omogućila poslodavcima da uz manje troškova povećaju plaću svojim radnicima. Nakon što su mjere stupile na snagu, a slijedom velikog broja upita radnika u svezi poboljšanja financijske situacije u ovim teškim vremenima, sindikati su prije desetak dana pokrenuli pregovore o Dodatku kolektivnog ugovora vezano za isplatu dodatnog neoporezivog iznosa koji je obuhvaćen mjerama Vlade u tvrtkama Havaš – Zemaljske usluge d.o.o. i MZLZ d.d., te se očekuje pregovaranje u BTA Hrvatska d.o.o. i SDA Croatia d.o.o.. U prve dvije tvrtke je postignut dogovor oko Dodatka kolektivnog ugovora koji je potpisan u petak odnosno utorak. Dogovorena je isplata 7.200 Kn za 2023. godinu uz uvjet privremenog smanjenja vrijednosti povećanje troškova života prema službenim objavljenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku u 2022. godini za 4%. Isplata će se rasporediti prema kategorijama tijekom ove i naredne godine. Sva ostala stečena prava iz Kolektivnog ugovora ostaju ne promijenjena. Potpisani Dodatak kolektivnog ugovora vrijedi samo do kraja 2023. godine, te se u 2024. godini 4% privremenog smanjenja korekcije povećanja troškova života vraća i dodaje povećanju troškova života za 2023. godinu po objavi službenik rezultata DZS-a.

Nakon što su radnici tvrtke MZLZ – Zaštita d.o.o. u proljeće prebačeni prema Zakonu o radu u tvrtku MZLZ – Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o., te u srpnju svi radnici te tvrtke prebačeni u tvrtku MZLZ d.d., ukazala se potreba za boljom organizacijom Radničkih vijeća koja su djelovali u navedenim tvrtkama. Kako bi što učinkovitije djelovala po svim pitanjima važnim za položaj radnika u odnosu sa poslodavcem, Radnička vijeća su početkom listopada potpisala međusobni Sporazum o zajedničkom djelovanju kroz Koordinaciju radničkih vijeća. Koordinacija radničkih vijeća će djelovati do isteka mandata svih predstavnika radnika, kada će se birati novi članovi Radničkog vijeća MZLZ d.d..

635 Ukupno 3 Danas
error: Content is protected !!