Novosti 11/19

Od sindikalne akcije „67 je previše“ i prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, najviše aktivnosti sindikata je bilo usmjereno na kolektivno pregovaranje. Nakon više od 36 mjeseci od kada su reprezentativni sindikati započeli pregovore za novi Kolektivni ugovor u naših šest tvrtki, približavamo se samom kraju dugih i teških pregovora. Do sada je završen kompletan proces pregovaranja u tvrtkama SDA Croatia d.o.o. i BTA Hrvatska d.o.o., dok je za tvrtku MZLZ – Zemaljske usluge d.o.o. potpisan novi Kolektivni ugovor, a tarifni prilog koji je sastavni dio Kolektivnog ugovora će se uskoro potpisati kao i ugovori za ostale tvrtke MZLZ grupe. Kao što vam je poznato od ranije, prijedlog izgleda Kolektivnog ugovora za pregovaranje u svim tvrtkama je bio isti. Obzirom na različitosti osnovne djelatnosti pojedine tvrtke kao i različitog sastava pregovaračkog odbora, te spremnosti pojedinih pregovarača za dogovorom i kompromisom, u konačnici smo ispregovarali i različite Kolektivne ugovore. Po završetku cijelog procesa napraviti ćemo usporedbe među njima.

Zbog potrebe za potpunom rekonstrukcijom toplane i prateće infrastrukture, Uprava tvrtke MZLZ – Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o. je odlučila da sa tvrtkom Resalta d.o.o. sklopi ugovor o obnovi toplane. Osim te odluke, donesena je i odluka o prijenosu dijela poduzeća i svih radnika iz službe termo-strojarskog održavanja na novoga poslodavca sukladno Zakonu o radu. Iako je Radničko vijeće sa sindikatom izrazilo i obrazložilo protivljnje takvoj odluci, poslodavac je u listopadu svoju odluku sproveo u djelo. Radnicima se prema sklopljenom ugovoru osigurava primjena postojećeg Kolektivnog ugovora i zadržavanje svih sadašnjih prava na rok od najmanje 5 godina. Scenarij koji smo svi već jednom prošli.

Završetkom akcije „67 je previše“ koju su zajedno sa ostalim središnjcama pokrenuli Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) čiji smo član, a u kojoj smo aktivno sudjelovali u sakupljanju potpisa iako tehnički i vremenski uvjeti nisu bili na našoj strani, smo dokazali da se uz zajedništvo i aktivan angažman možemo izboriti za naše ciljeve. Nakon što je prikupljeno više od 700.000 potpisa, Vlada je odlučila da prihvaća sve prijedloge sindikata za izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju bezuvjetno kako bi izbjegla raspisivanje referenduma, a što je Sabor po hitnoj proceduri i napravio (NN 102/2019). Ovom prilikom se zahvaljujemo svim našim članovima koji su imali aktivnu ulogu u ovoj akciji.

U utorak je naša sindikalna središnjica održala 6. redovni Sabor pod sloganom „Radnik uvijek vrijedi više!“. Na Saboru su nazočili i naši predstavnici. Tema Sabora je bio položaj radnika u budućnosti u odnosu na brzi tehnološki napredak i sve veću zastupljenost robota. Nakon govora gostiju i izvješća sindikalnih tijela o njihovom radu u dosadašnjem mandatu, upućena je podrška NHS-a u ime svih udruženih sindikata štrajku prosvjetnih radnika i štrajku radnika PZC Varaždin koji vodi Nezavisni cestarski sindikat. Nakon provedenih izbora izabrano je novo vodstvo sindikata koje će predvoditi novi predsjednik Krešimir Sever.

1775 Ukupno 1 Danas
error: Content is protected !!