Jubilarnih 40 godina ZTŠ-a

Posebnost Velike Gorice kao Grada zrakoplovstva ne leži samo u činjenici da je na ovim prostorima najveća hrvatska zračna luka, ili da u suživotu sa zrakoplovima živimo već desetljećima. U našem gradu već 40 godina djeluje i Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina, koja je prva i jedina škola u Hrvatskoj gdje se na jednom mjestu školuje kompletan kadar ove struke.

 

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina započela je s radom kao srednja škola 20. rujna 1976. godine u sastavu tadašnjeg Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje kadrova u zračnom prometu. U okviru tadašnjeg centra djelovale su dvije poslovne jedinice, srednja i Viša zrakoplovna škola te letačko-tehnička služba koja je prema potrebi radila sa srednjom i višom školom. Osamdesetih godina, kada je uz školu otvoren i dom s restoranom i 120 ležaja, ovdje su se dolazili školovati i studenti iz Libije i Palestine, tada nesvrstanih zemalja, koji su se obučavali za pilote i zrakoplovne tehničare.

– Ta suradnja je trajala do 90-ih godina, do nastanka naše države, kada je viša škola ugašena, odnosno, preseljena pod okrilje Fakulteta prometnih znanosti, a srednja škola je nastavila djelovati u otežanim uvjetima jer je zbog neposredne blizine vojarne bila izmještena u dječji vrtić u Velikoj Gorici –ispričao nam je današnji ravnatelj škole, Vedran Šarac.Veliki jubilej, koji će škola proslaviti u rujnu, učenici i djelatnici kroz razne vidove obilježavaju tijekom cijele godine. Nekada je škola nosila ime jednog drugog Rudolfa, Rudija Čajavca, a od 25. ožujka 1998. godine ponosno nosi ime Rudolfa Perešina.

-Škola je 1998. godine preimenovana u ime legendarnog pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Rudolfa Perešina, koje nosimo s ponosom i danas je Dan škole na njegov rođendan, 25. ožujka. Tada ga se posebno prisjećamo, ali sudjelujemo i na tradicionalnoj manifestaciji Susreti za Rudija u Gornjoj Stubici, koja je posvećena upravo njemu- dodaje ravnatelj Šarac.

Manifestacija “Dojdi osmaš” na na Zagrebačkom Zrinjevcu 2016

Tristotinjak učenika u školskoj godini

ZTŠ danas pohađaju 322 učenika u 12 razreda. Dečki uglavnom upisuju smjer za IRE i ZIM tehničare, iako se među njima nađe i pokoja djevojka. U smjeru Zrakoplovnog prometaprevladavaju pak djevojke koje se školuju za sva područja zanimanja vezana uz zračnu luku.

Strukovni kurikulumi po kojima se radi u školi u potpunosti su modificirani te sadržajno i modularno prilagođeni zahtjevima tržišta rada i europskoj regulativi za sva tri zanimanja.

-Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti ostvariti sve zahtjeve kako bi Škola postala i službeno ovlaštena organizacija za obuku osoblja za održavanje zrakoplova prema Part-u 147, pri čemu se nadamo i pomoći i podršci Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Samim time, Škola bi mogla i trebala postati prepoznatljiv brend , što bi bila nadogradnja na dugu tradiciju školovanja stručnih kadrova u zrakoplovstvu, a na ponos Grada Velike Gorice, cijele županije i, naposljetku, Republike Hrvatske- kaže ravnatelj Šarac.

Manifestacija “Dojdi osmaš” sa atraktivnim izložbenim dijelom.

Međunarodna suradnja i zapošljavanje učenika

Škola je 1999. godine započela suradnju s tvrtkom Shannon Aerospace iz Irske, s njima i danas imaju kontakt, a ravnatelj kaže kako se u toj irskoj kompaniji ponovno javlja potreba za kadrovima zrakoplovne struke.

– Više od 100 učenika smjera ZIM i IRE je tada uspješno prošlo testiranje, selekciju i obuku za rad u Shannon Aerospaceu. Sada su nam se opet javili, informiraju se o našim učenicima i imaju namjeru povući ih u Irsku. No, osim u Irskoj, naših učenika zaista ima po cijelom svijetu- rekao nam je ravnatelj.

40g-zts5.jpg
Učionica u ZTŠ

Uz to, neupitna je i suradnja koju s domaćim partnerima ostvaruju na području praktične nastave i dodatnih edukacija.

-Imamo višegodišnju suradnju sa stalnim partnerima bez kojih bi bilo nemoguće ostvariti nastavni plan i program, te je njihova pomoć i podrška nemjerljiva, a to su Croatia Airlines, Zrakoplovno-tehnički centar, Fakultet prometnih znanosti- zrakoplovno nastavno učilište, MUP-Zrakoplovna jedinica Lučko, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ECOS, Međunarodna zračna luka Zagreb, itd. Da bismo uspješno savladali i upotpunili teorijske i praktične segmente pojedinih modula, suradnju ostvarujemo i s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe, gdje su naši učenici i nastavnici uvijek dobrodošli gosti, a mogu slobodno reći da je naš veliki prijatelj i direktor HKZP-a, Dragan Bilać, kojem smo zahvalni na osobnom angažmanu kroz predavanja i edukaciju učenika, te na svim oblicima pomoći i podrške Školi- istaknuo je ravnatelj.

40gzts1.jpg
Posjet zrakoplovnoj bazi Zemunik 2016

Pitanje sportske dvorane

Jedan problem s kojim se godinama bore je nedostatak sportske dvorane, iako je zemljište za istu predviđeno u samim počecima škole.

– To nam je najveći nedostatak jer učenici na tjelesni odlaze u Srednju strukovnu školu, kojoj smo zahvalni na terminima i s kojom imamo odličnu suradnju. No, naši učenici na tjelesni moraju prije nastave ako su popodne, ili poslije nastave ako su ujutro jer ga održavamo u blok satu prije nastave za popodnevni turnus te poslije nastave za jutarnji. Budući da smo na području Zračne luke, brinemo se za sigurnost učenika koji na tjelesni moraju odlaziti pješice, što zna biti nezgodno- ističe ravnatelj.

40g-zts2.jpg
Pogled na školu

Ponosni na uspjehe učenika

U Zrakoplovnoj su školi, kažu, ponosni na sve dosadašnje uspjehe učenika, kako one u školskim klupama i na natjecanjima učenika, tako i na one nakon završetka školovanja. Već devetu godinu s radijskom emisijom sudjeluju na državnoj smotri LiDraNo, a vrhunske rezultate svake godine postižu i na državnom natjecanju u sektoru Promet i logistika- zračni promet.

-Ove smo godine imali tri državna natjecanja; uz emisiju na LiDraNu, tri su učenice na Državnoj smotri osvojile prva tri mjesta na natjecanjima zrakoplovnog prometa, a još jedan učenik sudjelovao je na Državnom natjecanju iz elektrotehnike i računalstva- dodaje Šarac ističući kako je svake godine sve veći interes učenika za upis u školu.

40gzts4.jpg
ravnatelj Prof. Vedran Šarac

Riješiti imovinske odnose, pa onda aplicirati za EU fondove

Unazad tri godine, svaka je učionica dobila novo računalo i projektor, mijenjao se namještaj, a preostaje još riješiti stolariju i krov. Želja im je riješiti i imovinsko-pravne odnose kako bi dodatno pridonijeli programima i opremi u školi te nadogradnji prostora, s obzirom da je jedan dio učionica u najmu Zračne luke.

-Imovinsko-pravni odnosi su se napokon počeli rješavati; istina, ide to sporo, ali nadamo se da ćemo uz podršku Zagrebačke županije riješiti status škole jer čestice su parcelirane, ali se zemljište vodi pod vlasništvom Zračne luke. Dosta smo ograničeni zbog tog imovinskog pitanja i ne možemo aplicirati na fondove EU. U suradnji s drugim kolegama iz Europe vidimo da bismo mogli konkurirati za ta sredstva, ali imovinski status nas koči, a dokumentacija je kod nas dosta spora- kaže ravnatelj s nadom da će se to pitanje riješiti kroz dvije-tri godine i otvoriti im prostor za nove projekte koji će obogatiti vrijednost i prepoznatljivost ove škole koja je, usput rečeno, jedinstvena i po tome što su svi nastavnici struke nekad bili učenici upravo ove iste škole

Članak je objavljen u 89. broju VGdanas novina.

40g-zts3.jpg
Učionica u ZTŠ

 

Preneseno sa portala VG Danas

4112 Ukupno 3 Danas
error: Content is protected !!