RF upao u Konzum s megafonom i pozvao radnike na bunt

Aktivisti Radničke fronte banuli su u poslovnicu Konzuma na zagrebačkom Črnomercu “naoružani” megafonom u sklopu javne kampanju ukazivanja na loše stanje radničkih prava u trgovačkim lancima, u kojima radi 100.000 ljudi u Hrvatskoj.

Diverzija, kojom je RF pozvao radnike na pobunu protiv izrabljivanja i koncepta “Tuđmanovih 200 bogatih obitelji”, trajala je samo dvije minute koliko je trebalo osiguranju da ih izbaci na ulicu. Snimku su objavili na YouTubeu.

“Osim što rade za crkavice, često i za minimalac, radnica/ima se brani sindikalno organiziranje na radnim mjestima, često ih se maltretira, dio plaće im se daje u bonovima, premalo ih je na radnim mjestima i često moraju radit i po više poslova istovremeno, ne plaćaju im se prekovremeni i na brojne druge načine se krši zakon.

Državnim je inspektoratima i državi sve to jasno i poznato, no to se već desetljećima tolerira zato što je službena politika u potpunosti podređena interesima krupnog kapitala – pa tako i onoga trgovačkoga.

Radnička fronta smatra da se takva teška kršenja zakona moraju oštro kažnjavati – oduzimanjem imovine svim vlasnicima koji se prema svojim radnicima tako odnose (a koji su nerijetko do svoje imovine ionako došli u pljačkaškoj privatizaciji).

Izvor: YouTube

Iz toga razloga smo i danas u Zagrebu, u Superkonzumu Črnomerec, održali simboličnu akciju podrške radnicama iradnicima, kako bismo ukazali široj javnosti na njihovu tešku situaciju.

Svim su političkim strankama puna usta “poduzetnika” (među koje spadaju i vlasnici trgovačkih lanaca), dok o potlačenom i obespravljenom radništvu nitko ne govori.

Zato su naši aktivisti danas simbolično prvi put ušli unutar Konzuma (bivšeg Unikonzuma, koji je bio u društvenom vlasništvu, tj. vlasništvu svih nas), u prostor ‘privatnog vlasništva’, kako bi i na taj način simbolički ukazali na kakvoj sebrutalnoj eskploataciji zasniva današnji ekonomski sistem i na koji su način novopečeni tajkuni poput Ivice Todorića (koji je samo najpoznatiiji od njih – problem je u sistemu a ne u jednom čovjeku) došli do svojih dvoraca, helikoptera i jahta. Ističemo i pozitivne reakcije prisutnih prilikom dijeljenja letaka danas, što ipak ukazuje na to da je društvo bar donekle svjesno ovih problema i da podupire borbu za radnička prava.

Cilj je Radničke fronte da okupi obespravljene i ponižene radnice i radnike (kao i sve druge osiromašene i potlačene – nezaposlene, blokirane, deložirane…) ne samo u trgovačkim lancima, nego i drugdje, od kojih mnogi rade za crkavicu i u prekarnim i bijednim uvjetima.”

Preneseno sa hr.n1info.com

1987 Ukupno 1 Danas
error: Content is protected !!