U godini na izmaku

Još jedna pandemijska godina se približila kraju. Poslovno nešto bolja nego prethodna, ali i dalje puno lošija od 2019. godine. Iskoristit ćemo priliku i ukratko proći kroz bitne sindikalne događaje koji su obilježili ovu 2021. godinu. Početak godine je obilježilo potpisivanje još jednog dodatka Kolektivnom ugovoru gdje smo zbog teških poslovnih rezultata dogovorili smanjenu isplatu plaća od 15%. Intervencijom sindikata prema poslodavcu, a u skladu sa Zakonom o vatrogastvu, vratili smo dodatak za minuli radni staž kod vatrogasaca od 0,5% po godini radnog staža. U proljeće smo održali redovite izbore za Radnička vijeća gdje smo sa sindikatima SRO-ZLZ i SZZLH izašli sa zajedničkom listom i ostvarili najbolje izborne rezultate. Apsolutnu premoć smo imali u tvrtkama MZLZ – Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o. i MZLZ d.d., dok smo u MZLZ – Zemaljske usluge d.o.o. izgubili mandat za samo 6 glasova. Zajedno sa poslodavcima cijele MZLZ grupe i sa drugim sindikatom, učestvovali smo u organizaciji prikupljanja humanitarne pomoći našim radnicima koji su pretrpjeli veća oštećenja svog stambenog prostora uzrokovanih potresima koji su obilježili kraj 2020. godine.

Uz pokretanje turizma došlo je do povećanja prometa putnika pa smo od lipnja stavili sve dodatke Kolektivnog ugovora van snage i vratili se na potpunu primjenu izvornog Kolektivnog ugovora. Ponovno se aktualiziralo i pitanje spajanje tvrtki MZLZ d.d. i MZLZ – Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o. Iako se spajanje trebalo završiti do kraja godine, zbog opsežnog postupka još su u tijeku pripremne radnje. Slična situacija je i sa tvrtkom MZLZ – Zemaljske usluge d.o.o. koju je trebao preuzeti Havas. U tvrtci MZLZ – Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o. dolazi do smjene predsjednika uprave. Nakon nešto više od godinu dana, otišao je Julien Coffinier, a na njegovo mjesto došao Nicolas Duthilleul. Angažirali smo našeg odvjetnika i spriječili suspenziju sa radnog mjesta našeg člana na rok od godine dana. U roku od dva tjedna, radnik je vraćen na posao gdje je nastavio izvršavati zadatke svog radnog mjesta.

Početkom jeseni, članovi sindikata SRO-ZLZ i SZZLH su nam priključili i na taj način znatno ojačali bazu sindikata. Svi znamo da je sindikat onoliko jak koliko svojih članova ima. Organizirana je i skupština sindikata na kojem je izabrano novo vodstvo o kojem ste bili obaviješteni. Pomogli smo i u organizaciji humanitarne akcije  na zračnoj luci kako bi skupili ciljani iznos koji je bio neophodan za operaciju u inozemstvu, djeteta našeg člana koje boluje od teške i rijetke bolesti. Novci su prikupljeni te se započelo sa liječenjem koje bi trebalo zaustaviti širenje bolesti. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su donirali određeni iznos. Sindikat je na žalbe vatrogasaca a slijedom upute Vatrogasne zajednice pokrenuo sa Zračnom lukom Zagreb d.o.o. mirno rješavanje spora u svezi isplate beneficiranog radnog staža za vrijeme od 1991. do 2000. godine. Za sada cijeli proces ide jako sporo kako bi se utvrdilo činjenično stanje. Ako u skoro vrijeme ne dođe pozitivan odgovor iz odvjetničkog ureda Zračne luke Zagreb d.o.o., radnici će pokrenuti upravni spor za dokazivanje zakinutih prava.

To bi ukratko bile bitne aktivnosti sindikata tijekom godine. Naravno tu ima još mnogo sastanaka i komunikacije sa poslodavcima, nekada i na dnevnoj bazi u ovisnosti od same teme razgovora.

I za kraj, svima Vama kao i Vašoj obitelji želimo Čestit Božić kao i zdravu, sretnu i na svim poljima uspješnu Novu 2022. godinu.

1302 Ukupno 2 Danas
error: Content is protected !!